header

Buturuga mică a răsturnat carul mare

CSM Făgăraș produce surpriza începutului de an handbalistic în România, învingând liderul la zi din Liga Zimbrilor, CSM București. O partidă care părea tranșată înainte de a începe, datorită palmaresului aproape fără greșeală al echipei din București, s-a terminat cum nu se putea mai bine pentru mica, dar ambițioasa noastră echipă.

DSC_4560

Prima parte a jocului

Cu bateriile reîncărcate după o pauză competițională de cinci săptămâni, prima partidă din 2019 aducea față în față, pe parchetul sălii de sport al Colegiului Național „Radu Negru”, un duel (aparent) disproporționat între CSM-ul capitalei și CSM-ul local. Bucureștenii au avut la dispoziție tot lotul, inclusiv trei jucători care au participat la începutul acestei luni la campionatul Mondial din Germania-Danemarca. Originari din Făgăraș, Daniel Bera și Ionuț Ramba au făcut și ei parte din lotul „tigrilor”.

DSC_4594

Primele 10 minute ale partidei au fost dominate de bucureșteni care au avut în permanență 2-3 puncte avans pe tabelă. Încet dar sigur, cu o apărare activă avându-i central pe Cosmin Capotă, ajutat în intermediar de Nicolae Ungureanu și George Roșca, cu intervenții ale lui Dan Vasile în poartă, făgărășenii încep să pună probleme adversarului. Repunerea rapidă dă rezultate, Nicolae Ungureanu este mână sigură. Marcăm rapid și presiunea rămâne pe oaspeți. De asemenea Mihai Huta arată poftă de joc și marchează de la semicerc, servit când de Ciprian Vancea, când de Emilian Turcu. Până în minutul 20 vine egalarea.

DSC_4572

Finalul de primă repriză este complet nebun: rămași în inferioritate, oaspeții scot portarul pentru faza de atac, Dan Vasile recuperează și marchează din poartă în poartă, iar publicul gustă din plin reușita; „tigrii” nu se regăsesc, fac greșeli neforțate, rămân în dublă inferioritate, duc atacul până la limita jocului pasiv, dar nimic nu anunța avalanșa de goluri din ultimele 6 minute. Nicolae Ungureanu marchează pe bandă rulantă, Dan Vasile închide poarta; funcționează și contraatacul prin Tiberiu Constantinescu și Andrei Bejinariu. Marcăm de șase ori fără să primim, rezultat surprinzător la pauză: 17-12 pentru CSM Făgăraș.

DSC_4576

Victoria din repriza secundă

Cum ne-am obișnuit în partidele de pe teren propriu, ne așteptam la un joc bun în prima parte (am mai văzut și în alte partide: Poli Timișoara, Minaur Baia Mare, HC Buzău …). Deși sala plină ochi, foarte puțini din cei prezenți ar fi dat șanse de victorie în acest meci, chiar și la această diferență.
Adevărata victorie a venit în momentul în care Adrian Petrea a reușit să determine echipa să treacă peste momentul psihologic numit PAUZĂ. Băieții au intrat la fel de motivați ca la începutul partidei: Dan Vasile între buturi a fost ca un zid, contraatacul a funcționat, apărarea a fost mobilă și a încurcat adversarul, iar la pozițional s-au găsit soluții. Minutul 40, 21-16.

DSC_4611
Toată linia centrală marchează la pozițional: Emilian Turcu, Ciprian Vancea și Nicolae Ungureanu, adversarul găsește foarte greu drum spre poartă, apărarea se mișca exemplar. În minutul 45 se atinge diferența maximă din meci, 23-16.
Parcă trezită din somn, echipa bucureșteană are o tresărire de orgoliu, reușește să reducă din diferență și să vină la doar 3 puncte în spatele elevilor lui Adrian Petrea cu 7 minute înainte de final.

Momentul greu este depășit cu calm, atacul nu este grăbit, instrucțiunile antrenorilor sunt urmate întocmai și se merge până la limita pasivului; cei mai buni marcatori ai partidei rezolvă situația, Nicolae Ungureanu îl servește pe Mihai Huta și acesta marchează golul care liniștește apele. Ultimele 5 minute; adversarul „tigrilor” devine timpul, presiunea este pe ei. Dan Vasile are 2 intervenții consecutive, Nicolae Ungureanu înscrie golul cu numărul 9 și meciul pare terminat. CSM-ul din București nu mai înscrie nici în situație clară de unu la unu, Vasile mărindu-și procentajul.

DSC_4580

CSM Făgăraș încheie această partidă cum nu se poate mai frumos, cu o dublă aeriană și bifează prima victorie din 2019, dar nu cu orice adversar, ci cu ocupanta locului întâi din Liga Zimbrilor, CSM București.

DSC_4699

DSC_4695

CSM Făgăraș: Răzvan Vîlceanu, Dan Vasile (portari) 1, Nicolae Ungureanu 9, Mihai Huta 7, Ciprian Vancea  4, Andrei Bejinariu 4, Emilian Turcu 2, Alexandru Dedu 1, Tiberiu Constantinescu 1, Alexandru Popia, Călin Leordean, Cosmin Capotă, Răzvan Mateoniu, George Roșca, Alin Câmpan.

 

Următoarea partidă este programată duminică 3 februarie, cu începere de la ora 18:00 , în deplasare la Turda, în compania echipei locale Potaissa.
Partida va fi transmisă live pe site-ul   /www.turdanews.net/live

Deși cu o floare nu se face primăvară (…), totuși victoria cu liderul Ligii nu este un lucru cu care se poate mândri orice echipă în acest sezon. Este foarte normal să ne felicităm jucătorii și staff-ul tehnic. Dar făcând analogie cu momentele în care echipa a dezamăgit, nu dădea randamentul așteptat și eram obișnuiți să criticăm jucătorii, antrenorii, staff-ul și conducerea (mai ales!), cu această ocazie se cuvine să felicităm și „echipa din spatele echipei”. De trei ani suntem în „handbalul mare” și am crescut de la an la an, cu buget limitat, cu emoții în play-out, cu emoții la baraj. Îl felicităm și pe președintele acestui club, Marius Gruia, care în condițiile date reușește să aducă valoare la echipă, iar echipa să ne aducă nouă satisfacții.

 

 foto: Cristian Ramba
text: Cristian Ramba și Diana Boriceanu

Va rugam sa apreciati pagina: