header

Cu și despre Adrian Petrea

Adrian Petrea este antrenorul echipei de handbal masculin a Clubului Sportiv Municipal Făgăraș. Este născut în orașul Bacău, în data de 28 iunie 1978, având în spatele său o carieră impresionantă ca jucător, dar și ca antrenor. A început handbalul în orașul său natal, și a evoluat pentru echipe importante, atât din țară, cât și din Europa: Pick Szeged, US Creteil Handball,Fibrex Savinești, Pontault Combault, Dinamo București, Știința Bacău, UCM Reșița. A obținut numeroase rezultate, cupe și medalii alături de echipele pentru care  a jucat, având și un număr impresionant de selecții și goluri marcate pentru echipa Națională de handbal a României. Experiența sa ca jucător se reflectă în felul în care își antrenează la randul său jucătorii.

În anul 2014, a debutat ca antrenor la nivel de seniori în proiectul ce i-a purtat numele, HC Adrian Petrea din orașul Reșița, oraș pentru care a jucat o lungă perioadă. După doar un an la cârma echipei reșițene, a reușit promovarea în Liga Națională, formând o echipă care, în anul următor, a dat dovadă că poate lupta împotriva oricărui adversar și reușind să se claseze în play-off-ul Ligii Naționale. O dată cu desființarea Reșiței, acesta a plecat la formația HC Dunărea Călărași, pe care a pregătit-o timp de doi ani, reușind intrarea în play-off în fiecare an. În toamna anului trecut, acesta a încheiat colaborarea cu echipa din Călărași, pe care a lăsat-o pe un loc foarte bun în clasament, la o diferență de doar 7 puncte de liderul de atunci.

Această plecare a sa a reprezentat cea mai bună șansă pentru echipa noastră, care se afla într-un moment dificil, cu doar 5 puncte în clasament, după aproape jumătate de sezon. Adrian Petrea  a reușit să ofere echipei noastre o imagine diferită, dar și o viziune diferită asupra jocului, formând un colectiv care să își dorească și să creadă că poate câștiga orice partidă, indiferent de numele sau valoarea adversarului cu care se confruntă. Acest lucru l-am putut vedea cu toții atunci când CSM Făgăraș a reușit să doboare, pe teren propriu, formația CSM București.

Cu Adrian Petrea pe banca tehnică, CSM Făgăraș s-a clasat la finalul sezonului regulat pe locul 10. Este unul dintre puținii antrenori din România care lucrează foarte mult cu psihicul jucătoriilor, pe care îi antrenează într-o manieră modernă, fiind foarte pasionat de ceea ce face. Avem încrederea că, în meciurile ce urmează, ne va surprinde și va  reuși să își îndeplinească obiectivele propuse.
50250680_797447597259757_5494838441034121216_n

Când ai făcut cunoștință cu mingea de handbal și cum? 
La vârsta de 14 ani după ce am cochetat, ca orice copil din acele vremuri, cu mai multe sporturi, îndrumat de o vecină de bloc care practica handbalul.

Cum ai descrie handbalul? Ce înseamnă pentru tine ?
Un sport dinamic care îmbină forța, viteza și inteligența. Pentru mine handbalul este motivul de a progresa și performa pe plan profesional.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că îți dorești să îți continui cariera ca antrenor ?
Dupa accidentarea la spate pe care am suferit-o, mi-am da seama că handbalul înseamnă foarte mult pentru mine și nu pot renunța; așa că am ales să devin antrenor.

Care este diferența între a juca într-o echipă și a coordona o echipă de handbal ?
În mare parte, joci după cum ești antrenat și în funcție de cerințele antrenorului. Când antrenezi, ești responsabil de toți jucătorii pe care îi pregătești, și totodată, de rezultatele echipei. Este o presiune mult mai mare asupra ta ca antrenor.

DSC_6369
Spuneai de presiune. Cum preferi să abordezi jucătorii atunci când există o presiune foarte mare în ceea ce privește rezultatul unei partide?
În primul rând, să le dau toate detaliile despre adversar, să îi determin să creadă în valoarea lor individuală și colectivă, să le ofer încrederea necesară pentru a domina adversarul din toate punctele de vedere.

Care este cea mai importantă realizare a ta ca antrenor ?
Satisfacția jucătorilor după câștigarea meciurilor, mai ales după cele în care adversarii sunt mai bine cotați; instruirea unor copii care au fost prezenți la turneele finale la nivel juvenil si terminarea a trei sezoane în play-off-ul Ligii Naționale.

Ce te-a determinat să vii la Fagaras ?
Proiectul  pe care mi l-a propus domnul președinte Marius Gruia și dorința de a antrena.

DSC_6338e

Am avut cea mai bună performanță de când echipa evoluează în primul eșalon. Am strâns 23 de puncte în sezonul regulat, crezi că se putea mai bine de atât ?
Eu sunt un antrenor care pune foarte mare presiune pe el însuși. Mă dedic în totalitate fenomenului, foarte greu mă mulțumesc si de aceea cred că jocul echipei, munca, sacrificiile pe care jucătorii le depun, mă îndreptățesc să cred că se putea mai bine.

Care este atmosfera în echipă în acest moment ?
Este o atmosferă încrezătoare și determinantă pentru faza de play-out.

Urmează un meci important împotriva Buzăului. Cum îl veți aborda ?
În această fază, fiecare meci este pentru noi ca o finală de campionat mondial. Intr-adevăr, primul meci de sâmbătă are importanța lui, fiind determinant din punct de vedere moral si emoțional.

Știm că publicul are un rol important, mai ales când evoluam pe teren propriu. Transmite un mesaj publicului făgărășean.
Prezența lor ne dă încrederea și determinarea de care avem nevoie; de aceea au respectul nostru și îi dorim alături de noi în număr cât mai mare, să creeze o atmosferă prielnică unei competiții. Cu cât sunt mai implicați, mai vocali, cu atât mai mult cresc presiunea pe adversar, iar pe noi ne impulsionează.

DSC_4611

 

Va rugam sa apreciati pagina: