header

Cu și despre Bogdan Dincă

Astăzi am ales să stăm de vorbă cu unul dintre cei mai iubiți sportivi din Făgăraș, Bogdan Dincă. Am făcut această alegere inspirați de reacția publicului la intrarea în teren a acestuia la ultimul meci jucat acasă. Făgărășean de origine, născut în data de 24 aprilie 1981, evoluând pe postul de extremă stânga. Cu numărul 8 pe triocu, are 1,87 cm înălțime și 85 de kilograme. După cum ne-a spus și acesta, a făcut cunoștință cu mingea de handbal la doar 10 ani, făcând parte din clasa cu program sportiv a Colegiului Național “Doamna Stanca”. Perioada junioratului a parcurs-o în cadrul Clubului Sportiv Școlar Făgăraș. La finalul acesteia, la vârsta de 19 ani, s-a transferat la echipa locală de atunci Nitramonia Făgăraș, alături de care evolua în eșalonul secund. Formația și-a schimbat numele în CSM Nitramonia Ena Făgăraș, iar apoi în HCM Făgăraș. Bogdan a rămas să joace pentru orașul nostru, indiferent de numele pe care l-a avut echipa sau de eșalonul în care a evoluat. În anul 2011, fiind unul dintre jucătorii de bază ai formației HCM Făgăraș, a participat la barajul de promovare de la Sighișoara. 2015 a fost anul în care CSM Făgăraș a fost înființată, avându-l printre componenți și pe acesta. Primul sezon alături de CSM i-a adus sportivului promovarea în Liga Națională de Handbal Masculin, o realizare importantă atât pentru el cât și pentru orașul nostru.
Bogdan Dincă este unul dintre cei mai longevivi componenți ai acestei formații, fiind apreciat și dorit de publicul făgărășean.

DSC_7800

Cum și când ai început să joci handbal ?
Totul a început în anul 1991, atunci când am fost selectat să fac parte din clasa cu program sportiv a Colegiul Național “Doamna Stanca” din Făgăraș. Handbalul l-am început sub îndrumarea profesorului Trif Ioan iar pe această cale vreau să îi mulțumesc. Junioratul l-am terminat la CSS Făgăraș, de unde, în anul 2000 am fost ales să fac parte din echipa de seniori care se numea pe acea vreme Nitramonia Făgăraș, coordonată de domnul antrenor Taflan Gheorghe. Țin să mulțumesc pe aceasta cale tutoror antrenorilor cu care am lucrat până în ziua de astăzi: Marian Nicolae, Bokor Ștefan,  Octavian Hârțoagă, Opriș Dumitru, Liviu Andrieș și Adrian Petrea

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta ? Dar cel mai frumos ?
Cred că cel mai greu moment a fost în anul 2014, atunci când echipa a fost la un pas de desființare, dar împreună cu colegii din vremea aceea am reușit să salvăm această echipă. Sunt foarte multe momente frumoase pe care aș vrea să le înșirui dar nu este atât spațiu 😁😊. Cel mai frumos moment care îmi vine în minte este promovarea echipei în Liga Națională, în anul 2016.

Ți-a trecut prin minte să îți continui cariera ca antrenor ? Te atrage meseria aceasta ?
Da chiar mi-aș dori să am continuitate în acest sport. Am avut șansa să lucrez doi ani și jumătate cu una din grupele de copii ale clubului nostru. A fost o experiență plăcută să îi pot ajuta pe cei mici să îmbrățișeze acest sport și să își dorescă să facă performanță.

DSC_8575

Ce înseamnă CSM Făgăraș pentru tine ?
CSM Făgăraș face parte din viața mea. Acest club înseamnă foarte mult pentru mine. De-a lungul timpului am avut parte de multe amintiri plăcute.  Este locul unde am evoluat și am atins cele mai înalte culmi ale succesului și pot spune din suflet că este a doua mea casă.

Ce te-a determinat să rămâi în echipa orașului natal atâta timp ? Te-ai gândit vreodată să pleci ?
Nu pot să spun că a fost un anumit factor determinat, pur și simplu așa a fost să fie, ca eu sa rămân la această echipă și să fac performanță. Nu regret nici o clipă ca nu am plecat în altă parte deși, pe parcursul carierei, am avut câteva oferte din partea altor fomații, însă am ales cu sufletul și sunt împăcat cu alegerile făcute.

Care este meciul care ți-a rămas întipărit în minte ?
De-a lungul carierei am avut parte de foarte multe meciuri, pe care le am și acum întipărite în memorie. Cred că meciul de care îmi amintesc cu cea mai mare bucurie este cel din Play-out-ul primului sezon al Ligii Naționale împotriva echipei CSM Satu Mare, în care am marcat golul victoriei cu câteva secunde înainte de final. Reacția spectatorilor a fost una pe măsură în acele momente.

DSC_7111

Este greu să fii sportiv de performanță ? Care sunt avantajele și dezavantajele acestei meserii ?
Viața de sportiv este foarte frumoasă dar și foarte grea în același timp, dar oferă satisfacții majore. Când stai și te gândești câtă muncă este în spatele rezultatelor, ești mulțumit și împlinit, realizând că toate eforturile depuse au dat roade. Performanța cere la rândul ei sacrificii, iar dacă reușești să le faci, cu siguranță sportul te va răsplăti.

Sâmbătă are loc prima etapă a Play-Out-lui, împotriva echipei din Buzău. Cât de pregătiți sunteți ? Crezi că puteți obține încă o victorie?
Într-adevar, sâmbătă ne așteaptă un meci foarte dificil împotriva echipei din Buzău, dar noi ne pregătim foarte bine în aceste zile. Toți băieții sunt concentrați pe acestă partidă de aceea, cred că victoria o să fie clar de partea noastră. Avem nevoie de cele trei puncte pentru îndeplinirea obiectivului din acest sezon și vom juca până în ultima secundă.

Cum te simți când suporterii făgărășeni te aclamă atunci când intri în teren?
În acele momente mă trec o mulțime de sentimente și emoții. Este ceva superb pentru mine să văd că lumea mă apreciază și țin să le mulțumesc pe această cale. 

Transmite un mesaj publicului din Fagăraș.
Împreună suntem mai puternici. Avem nevoie de susținerea voastră la fiecare meci… Hai CSM Făgăraș!

DSC_0057

 

foto: Cristian Ramba
text: Diana Boriceanu

Va rugam sa apreciati pagina: