header

Cu și despre Cosmin Capotă

Astăzi am stat de vorbă cu unul dintre componenții echipei de handbal masculin a Clubului Sportiv Municipal Făgăraș, și anume Cosmin Capotă. Născut în București, pe data de 13 mai 1990, Cosmin este un jucător polivalent și eficient în cadrul formației noastre. Este stâlpul apărării făgărășene, coordonând-o cu dedicare. Pe faza de atac, acesta poate evolua pe postul de centru, inter stânga sau chiar pivot pe faza a doua. Are 1,97 cm înălțime și 98 de kilograme.

A început handbalul în orașul său natal unde, din curtea școlii, a fost selecționat de către clubul privat, HC Muntenia. A fost remarcat apoi de către Dinamo București pe când era încă junior, făcându-și astfel debutul în Liga Națională. La nivel de juniori a obținut o medalie de bronz în cadrul Campionatului Național. În anul 2010 a fost convocat în cadrul Echipei Naționale de Tineret a României, participând la un Campionat European. După o perioadă îndelungată petrecută la Dinamo, Cosmin a schimbat tabăra și s-a transferat la CSM București unde, alături de formația Capitalei a obținut medalia de argint.  În anul 2015 a plecat la nou-promovata CSM Poiești, unde a rămas un sezon. În anul 2016 a participat alături de selecționata universitară a României la Campionatul Mondial Universitar de Handbal Masculin din Spania obținând o medalie de aur. A revenit la Dinamo București în sezonul 2016-2017 ,unde o altă medalie națională s-a adăugat în palmaresul său, de aur de data aceasta. În același sezon a devenit deținătorul Supercupei României, tot cu formația bucureșteană. 2017 l-a adus pe Cosmin în orașul nostru, iar de atunci ne bucură cu dăruirea și evoluțiile sale.

DSC_8814

Când și cum ai început să joci handbal?
La vârsta de 13 ani am început să joc handbal pentru echipa școlii, și de aici nu a durat foarte mult pană am fost selectat la o echipa de club participând la toate competițiile naționale. Echipa care m-a selectat să joc la nivel de juniori și să mă mut cu tot cu școala la ei se chema HC Muntenia, unde am avut-o antrenoare pe doamna Gheorghe Elena . Pe această cale îi mulțumesc din suflet pentru toate eforturile depuse.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că iți dorești să devii handbalist profesionist?
Nu am avut un moment anume, pur și simplu lucrurile au venit de la sine. Am continuat la HC Muntenia până la vârsta de 17 ani când am fost selectat de Dinamo București să evoluez pentru ei. La 18 ani am debutat la echipa de seniori și de atunci am început să joc handbal profesionist.

Care a fost cel mai greu moment prin care ai trecut în cariera ta?
În viața de sportiv profesionist sunt multe momente grele prin care treci. Unul dintre cele mai grele momente, după cum știm cu toții, este o accidentare care te poate ține departe de teren și care îți poate întrerupe evoluția, drumul spre îndeplinirea obiectivelor personale. Este momentul în care suferi cel mai mult și îți este cel mai greu. Un alt moment dificil din viața sportivilor este reprezentat de nesiguranța financiară, mai ales la noi în țară, existând situații în care luni bune nu ești plătit. Dar dacă îți place ceea ce faci și ești concentrat pe îndeplinirea obiectivelor, îl poți depăși cu ușurință.  Eu nu am avut parte de accidentări așa grave, deci pot spune ca nu am avut parte de un moment greu de depășit.

Care este meciul care ți-a rămas întipărit în minte?
Meciul de acasă când am câștigat cu Dinamo împotriva echipei  Motor Zaporoje în grupele Ligii Campionilor, în anul 2016 .

DSC_6602

Cum te pregătești înaintea unui meci?
Înaintea unui meci mă pregătesc foarte mult psihic, stau și mă gândesc foarte mult la ce am de făcut și mă rog la Dumnezeu să îmi dea putere să joc cât mai bine și să mă ferească de accidentări.

De aproape două sezoane joci pentru CSM Făgăraș. Ce te-a determinat să vii aici?
Unul dintre motivele venirii mele la Făgăraș a fost seriozitatea clubului și  faptul că nu există probleme financiare care ar putea conduce la eventuale întârzieri salariale sau la desființarea neașteptată a echipei cum s-a mai întâmplat în Liga Națională. Am hotărât să rămân aici, în urma discuțiilor cu domnul președinte  Marius Gruia, care mi-a prezentat proiectul său pe termen lung, ceea ce a reprezentat o provocare pentru mine, să fac parte dintr-o echipă care dorește să urce progresiv, cu scopul de a ajunge în Play-off-ul Ligii Naționale.

Ești principalul om din centrul defensivei. Cât de mult contează apărarea într-un meci?
Apărarea într-un meci contează foarte mult, de aceea se spune că apărarea câștigă meciurile. Ceea ce dovedește acest lucru este faptul că principalele calități de care trebuie să dai dovadă în apărare sunt dorința, motivația și determinarea. Pot spune asta din propria experiență. Atunci când ai câștigat o minge în apărare, pleci cu altă motivație în atac, și cu siguranță ești de două ori mai determinat să dai gol. Publicul care urmărește meciul așteaptă mereu marcarea golurilor, deoarece sunt mult mai spectaculoase, dar puțin înțeleg faptul că munca și efortul depuse în apărare au avut un rol foarte important în obținerea victoriei.

Ce s-a întâmplat cu voi în ultima partidă jucată? Ați pierdut împotriva formației din Suceava, chiar dacă toată lumea se aștepta la o victorie, după evoluția bună din ultimele meciuri.
Despre meciul cu Suceava nu vreau să vorbesc foarte mult. Pot spune că a fost un accident pe care noi l-am uitat, pentru că, dacă nu încerci să treci peste, și să înveți din fiecare greșeală nu vei reuși să te ridici și să demonstrezi ceea ce poți cu adevărat. Am greșit foarte mult și acest lucru ne-a costat. Muncim în continuare pentru îndeplinirea obiectivelor noastre și în fiecare meci vom încerca să ne depășim, cu gândul la victorie.

DSC_2191

Urmează o partidă dificilă împotriva echipei Steaua București. Cum o veți aborda?
Știm cu toții că la Steaua o să fie un meci greu, dar noi mergem acolo să ne jucăm șansa. Nu avem nimic de pierdut, și după cum am spus și mai înainte, abordăm fiecare meci cu gândul la victorie, făcând ceea ce ne place.

Au mai rămas trei etape de jucat pană la faza următoare. Cum vă motivați pentru meciurile rămase și ce vă propuneți?
Aceste trei etape sunt foarte importante pentru noi, la fel ca cele de până acum, sperăm ca din aceste 3 etape să scoatem maximul de puncte. Vom aborda fiecare etapă cu gândul la victorie și la un joc colectiv cât mai bun, alimentat de motivarea și determinarea fiecărui jucător. Doar în felul acesta vom putea crește ca echipă și vom putea demonstra că nu este atât de ușor să învingi Făgărașul.

Ce părere ai despre publicul făgărășean? Transmite-le  un mesaj.
Publicul făgărășean este prezent meci de meci în număr mare, însă avem nevoie de voi mai mult decât credeți. Publicul făgărășean nu se remarcă și, din păcate, nu se impune. Avem nevoie de gălăgie, galerie și susținere permanentă. Este un factor motivant foarte important în obținerea unei victorii. Oamenii ne transmit din tribune starea lor. Cu cât aceștia sunt mai zgomotoși și mai înverșunați cu atât devenim mai motivați și mai încrezători. Se spune că publicul este al -8-lea jucător, așa că dorim că acel jucător să fie cel care ne ridică la greu, atacând adversarul. Noi promitem că le vom oferi ocazia de a se bucura alături de noi la victorie.

Vă mulțumim pentru prezența și susținerea pe care ne-o oferiți, dar avem nevoie de voi, să faceți gălăgie și să ne faceți să credem că putem învinge pe oricine. Fiecare dintre noi joacă și luptă cu gândul la voi.

DSC_5078

text: Diana Boriceanu
foto: Cristian Ramba

Va rugam sa apreciati pagina: