header

Jucător de la CSM Făgăraș convocat la națională

Veste bună pentru iubitorii handbalului făgărașan: un component al echipei din orașul nostru a fost luat în vizor de către selecționerul echipei naționale de handbal a Românei, Xavier Pascual, în vederea efectuării unui cantonament de pregătire în Barcelona; este vorba despre interul dreapta Florin Acatrinei, transferat în Făgăraș la începutul acestui sezon de la echipa Dunărea din Călărași.

convocare acatrieni

Este o premieră pentru istoria recentă (cel puțin post-comunistă) a vreunui club sportiv (axat pe jocul de echipă) din micul nostru oraș, ca un sportiv care evoluează în Făgăraș, să trimită un reprezentant la cel mai înalt nivel, anume selecționata României. Florin Acatrinei a început handbalul la Suceava, apoi s-a consacrat ca jucător la Târgu-Jiu, sub comanda aceluiași Liviu Andrieș. În perioada cât a jucat aici, a mai fost convocat în câteva rânduri la națională. De la echipa din Oltenia s-a transferat la Dunărea Călărași pentru câteva sezoane, apoi din vara lui 2017,  a venit la Făgăraș.

 

Politica de transfer a clubului CSM Făgăraș

 

Deși cu buget restrâns, conducerea clubului (prin președintele Marius Gruia), a reușit să întărească echipa față de sezonul trecut și iată că rezulatatele nu au întârziat să apară. Venirea celor cinci jucători (Acatrinei, Vaidasigan, Fuică, Bejinariu și Constantinescu) au constituit un plus pentru echipă, iar împreună cu cei care au rămas din sezonul trecut (Ivanov, Szopka, Dedu, Filip, Alisie, Frățilă, Turcu, Filip, Blaga, Mînea, Mateoniu, Dincă și Leordean) s-a reușit formarea unui grup omogen, care nu de puține ori a adus satisfacții spectatorilor.

Menționăm încă o dată ca echipa din Făgăraș are cel mai mic buget din Liga Zimbrilor și cu toate acestea, după doar zece etape desfășurate până în prezent a obținut un număr de nouă puncte în clasament (având trei victorii), depășind astfel performanța întregului sezon precedent, când s-au obținut șapte puncte în total (două victorii și un egal).

Cifrele mai arată că în mod constant, performanțele echipei cresc. Nu sunt niște creșteri extraordinare, dar arată că echipa crește de la meci la meci și dă dovadă de maturitate. De la venirea pe banca tehinică, Liviu Andrieș a condus de pe margine echipa noastră în 37 de partide (27 în sezon regulat, restul de 10 în play-out și baraj), obținând 10 victorii și un rezultat de egalitate.

Referitor la media golurilor marcate (atât pe teren propriu, cât și în deplasare), se observă o creștere constantă. Dacă în turul sezonului trecut (2016-2017) media a fost de 21,6 goluri marcate pe meci, iar în retur aceasta a crescut la 24, iată că în sezonul actual, după doar 10 etape diputate, media golurilor marcate a crescut la 25,5.

medie goluri

Tot legat de golurile marcate , lucru îmbucurător și roadă a strategiei de achiziții, este faptul ca doi jucători, veniți în echipă la începutul acestui sezon, se află în top 10 marcatori din Liga Națională de Handbal a României. După disputarea a nouă etape, conform site-ului de specialitate, handbalvolei.ro, Florin Acatrinei este principalul marcator (locul 1) al Ligii Zimbrilor cu 72 de reușite, iar pe locul al 8-lea se află Andrei Bejinariu cu 54 de goluri.

acatrinei golgheter

 

Conform aceluiași site, Marian Filip în etapa a 2-a, după victoria din deplasare cu CSM Focșani, a fost desemnat MVP-ul rundei și Andrei Bejinariu, desemnat cu același titlu, după etapa a 8-a (victoria cu Vaslui).

beji mvp runda 8

 

Poate pentru majoritatea suporterilor și a celor care susțin echipa întrun fel sau altul (…),aceste aspecte nu reprezintă mare lucru; dar cei care sunt cunoscători ai fenomenului handbalistic, sesizează trendul  ascendent. Nimeni nu se poate aștepta, ca peste noapte, să ne luptăm de la egal la egal cu cluburi care au bugete de cel puțin trei ori valoarea bugetului nostru, sau care își permit sa alinieze chiar două echipe la un singur meci (titulari și rezerve, care rezerve sunt de valoare apropiată titularilor).

Chiar și cu trei absențe importante din lot (Szopka operat la umăr, Constantinescu și Bahan – aflați în perioadă de recuperare), echipa condusă de Andrieș și Eugen Frățilă (în calitate de jucător-antrenor) se menține la un nivel ridicat.

Tactica adoptată de clubul nostru este aceea a pașilor mici (baby steps), iar conform principiului că o echipă se construiește și nu se cumpără, trebuie să avem răbdare până ce adevăratele rezultate vor veni. De aceea pentru acest sezon, șansele ca echipa făgărășană să evite play-out-ul, sunt, dar foarte mici. Având în vedere scurta noastră istorie în Liga Zimbrilor, un obiectiv realist si 100% posibil, ar fi evitarea barajului de menținere în Liga Zimbrilor și anume clasarea pe locurile 9-10 la finalul play-out-ului.

Baftă în continuare băieți!

Va rugam sa apreciati pagina: